Când stabileam la începutul lui octombrie că voi ţine pe 7 noiembrie o lecţie descisă cu colegii din cercul metodic despre predarea ariei cercului, nu mă gândeam că subiectul va ajunge înainte de sosirea iernii “pe buzele tuturor”. Iar când am scris de curând despre eleva care mi-a dat într-o lucrare fulger pentru numărul π valoarea 14,3 nu am putut bănui că tocmai deschid o nouă serie comică despre aria cercului. Pur şi simplu nu aveam de unde intui că un jurnalist se va trezi să întrebe pe un candidat la funcţia de preşedinte al ţării despre aria cercului. Nu consider formula de arie a cercului drept un etalon general de inteligenţă, dar în anumite cazuri speciale poate fi totuşi folositor ca un indicator în acest sens.
Redeschid aşadar tema despre acest număr magnific. Va fi probabil o succesiune destul de “colorată” de postări, în care voi trata atât evenimentele din această campanie electorală, cât şi aspectele metodice evidenţiate, inclusiv gândurile din spatele şi din timpul orei deschise din 7 noiembrie.
Deşi mi-am propus să ascult dezbaterea din seara zilei de 19 noiembrie pentru turul doi la alegerile prezidenţiale, cumva am ratat momentul de aur când şi-a făcut apariţia spectaculoasă în discuţie numărul π, prin omiterea sa de către D-na Dăncilă în propria-i conferinţă de presă. Am auzit în acea seară despre întâmplare, dar primele înregistrări auzite au fost cele de a doua zi, în drum spre şcoală. Acestea (fiind deja aranjate) sunau ceva de genul R pătrat, Pi R pătrat!, aducându-mi aminte de celebra replică din filmul cu James Bond, în care acesta se prezintă: Bond, James Bond. Dacă ar fi fost gândită intenţionat ca o glumă, atunci mai înţelegeam, dar aşa, replica contrafăcută de a doua zi dimineaţa, prin intenţia sa de a ascunde adevărul, doar îl certifică.
Repede însă ne-am dat seama de magnitudinea scandalului iscat cu o seară înainte. De fapt, nu răspunsul D-nei Dăncilă cu lipsa renumitului număr iraţional transcendent prezintă uriaşul dezastru în care ne aflăm, aşa cum s-a năpustit să considere mare parte a presei şi a societăţii. Nu, nu răspunsul D-nei Candidat la cea mai înaltă funcţie în stat reprezintă marea problemă, ci faptul că s-a ajuns în situaţia atât de josnică încât unui reporter să-i treacă prin minte să pună această întrebare, vădit intenţionat, pentru a scoate în evidenţă nivelul de cultură al acestui candidat. La fel cum în urmă cu cinci ani un reporter îl întreba pe Kandidatul din vremea respectivă dacă ştie imnul României, la fel acum s-a trezit careva s-o întrebe pe D-na Dăncilă despre aria cercului. Diferenţa este că, acu’ cinci ani Werner se pregătise pentru o astfel de situaţie şi fiind şi om umblat pe la corul bisericii, a făcut faţă cu brio provocării.
Dar să revenim la D-na Pi-orica şi la semnificaţia respectivei provocări. Această întrebare împreună cu răspunsul respectiv scot în evidenţă nivelul intelectual incredibil de scăzut la care a ajuns partidul care este responsabil în societatea românească pentru spectrul de stânga, pentru nivelul de preocupare social. Stânga românească a ajuns actualmente la un nivel de cultură inimaginabil de scăzut în trecut, chiar şi în urmă cu 10 ani. Sigur nu ne putem închipui o astfel de întrebare pusă pe vremuri, la candidatura D-lui Mircea Geoană, de pildă. Îmi este milă cu adevărat de toate persoanele culte ce împărtăşesc cinstit viziuni de stânga. Sunt făcuţi de râs în faţa celorlalţi, chiar şi în faţa lor sau a famililor. Sunt înjosiţi, deşi nu meritau asta. Nu asta înseamnă a fi de stânga; nu asta înseamnă social-democraţie. Dar destul cu politica. Haideţi să facem o scurtă trecere (cât de cât mai apropiată de matematică) asupra acestor evenimente din 19-20 noiembrie 2019 (doar aşa, ca să rămână undeva fixate, pentru amintire).
Odată cu întrebarea şi cu respectivul răspuns, “toată ţara” s-a năpustit pe internet să-şi refresh-uiască cunoştinele despre subiectul cu pricina, aria cercului devenind pentru scurt timp cea mai căutată sintagmă pe Google, cu peste 200.000 de căutări (Raluca Ion, Republica, Aria cercului, cea mai căutată sintagmă pe Google). Alţii inventau titluri şi mai “colorate”: Aria cercului – Cea mai căutată formulă pe Google după ce Dăncilă a dat-o de gard, cu un vârf de 100.000 de căutări în seara de 19 noiembrie (Aria cercului – Cea mai căutată formulă pe Google după ce Dăncilă a dat-o de gard)
Mult mai hotărât s-a arătat Dl. Cristian Tudor Popescu: PSD ar trebui să se numească de acum înainte πSD, pentru că π-ul necunoscut dnei Dăncilă va fi ţinut minte de toată lumea. (Pe vremuri, când organizam cu soţia ziua lui π, în pauză serveam elevii cu π-scuiţi (neapărat rotunzi) iar după pauză doritorii îşi puteau confecţiona o π-lărie, aşa că propunerea D-lui CTP îmi place de minune.) Continuă dânsul:
Dna Dăncilă a răspuns clar, de bunăvoie şi nesilită de nimeni, în văzul şi auzul ţării întregi: „Raza la pătrat”. Aici, jurnalista care a pus întrebarea a greşit: nu trebuia să-i dea pe loc răspunsul corect, trebuia doar să-i spună „Eroare, doamnă Dăncilă”. Sau, mai rafinat, putea să-i „dezvăluie”: „Răspunsul corect este 2r²”. Cu siguranţă, candidata s-ar fi repezit, cum s-a agăţat şi de πr² să zică, da, doi er pătrat, aşa am spus şi eu; după aceea putea fi făcută de rahat la pătrat. Deci, Dăncilă nu s-a corectat imediat, cum minte gros acum πSD, ci a fost corectată imediat.
Trecând şi la “dezbaterea paralelă”, Dl Popescu nu-l iartă nici pe Kaiserului Klaus, care, la reluarea întrebării de către un reporter, a zâmbit larg fără să emită vreun sunet. C-adicătelea, e sub demnitatea mea de profesor de fizică să răspund la o aşa simplă întrebare. Bine, domnule preşedinte, i-aş fi spus. Dacă asta e prea de tot elementar, atunci spuneţi-ne, vă rog, formula de calcul a ariei sferei. (πSD, elipsa lui Dăncilă și Kaiserul Klaus)
Da, şi dacă tot am ajuns şi la aria sferei, despre care Arhimede a arătat că este de patru ori cât aria cercului de acelaşi diametru, ajungem vrem-nu-vrem şi la explozia de bancuri din săptămâna ce a urmat. Unul dintre cele mai “culte” bancuri a fost cel care vorbea despre Somaţia lui Arhimede către D-na Dăncilă, cerându-i să ne spună câte laturi are un cerc.
Apoi a venit ziua alegerilor şi am fost chemaţi la vot să alegem între 2D (a şti sau a nu şti aria cercului; trebuia să spun oare 1D?) şi 3D (oare K ştia aria sferei?). Cel mai tare a fost ex-premierul Mihai Tudose, care a spus că: am votat şi pentru redarea prestigiului formulelor matematice. Adică, ce-a vrut să spună? Iar luni dimineaţă se zvonea că D-na Candidat πSD ar fi luat în diaspora 3,14%! (fapt care-i desigur fals, da’ bancu-i bun)
Încercând să închei trebuie să mai punctez doar meritul Andreei Dumitrescu (Realitatea Plus) care în finalul conferinţei de presă a pus întrebarea de pomină cu aria cercului. Cât despre D-na Dăncilă, a strâns peste 3,14 mil. de voturi? A strâns! Şi oricum, chiar dacă a πRdut, trebuie să-i mulţumim din suflet: niciodată matematica şcolară elementară nu a fost pe buzele tuturor ca acum (cu bucurie şi veselie pe buzele tuturor!). Toată lumea ştie mai nou aria cercului, toţi elevii ştiu acum formula cu pricina (chiar şi draga de ea, eleva cu 14,3). Nu se putea imagina o plecare mai spectaculoasă din politica de vârf, decât această ieşire pe acorduri matematice. CTG