Corpurile platonice (perfecte)

Una dintre marile teme ale culturii omene┼čti ce lipsesc din programa ┼čcolar─â o reprezint─â setul celor cinci corpuri perfecte, cunoscute ├«n vest drept Corpuri Platonice. Dintre acestea doar cubul ┼či tetraedrul regulat apar la noi ├«n programa gimnazial─â, celelalte trei lipsind cu totul din con┼čtien┼úa general─â.
Cei doritori g─âsesc o prezentare scurt─â a acestora ┼či a unor conexiuni dintre ele ├«n paginile caietelor PENTAGONIA, astfel:

  • Introducere; I. Octaedrul; II. Tetraedrul, cubul ┼či octaedrul ├«nscrise unul ├«n cel─âlalt – Pentagonia nr.2
  • III. C├óte poliedre regulate exist─â?; IV. Dodecaedrul – Pentagonia nr.3
  • V. Platon, Kepler ┼či corpurile perfecte; VI. Icosaedrul – Pentagonia nr.4

Subiectul nu este nici pe departe epuizat, dar ofer─â doritorului o minim─â linie de plutire ├«n cultura general─â a omenirii, prezentabil─â ┼či accesibil─â la nivelul de clasa a VIII-a. ├Än acest sens merit─â amintit─â o ├«nt├ómplare cu un fost elev, care dup─â clasa a IX-a s-a mutat cu familia ├«n Statele Unite. Peste ani m-am trezit cu el la o serbare de final de an ┼čcolar: venise s─â m─â salute ┼či s─â-mi spun─â c─â ├«n anul I la facultatea de arhitectur─â la Seattle a fost singurul care a ┼čtiut de aceste corpuri, s─â le denumeasc─â ┼či s─â spun─â c├óte ceva despre ele (Salut Vlad!).
Pentru cei care ├«nc─â nu sunt convin┼či, studia┼úi un pic promo-urile folosite pe postul de muzic─â ZU TV p├ón─â la ├«nceputul verii 2015, s─â vede┼úi c├óte icosaedre aveau ei acolo (┼či pe care le-au v─âzut zilnic elevii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.