Prezentare de carte

Cine nu ia o carte de matematică în mână pătruns de un sentiment de sacru, nu va găsi mare lucru în această carte. NOVALIS

├Än ultimele trei caiete PENTAGONIA, din 2001 ┼či 2002, am ├«nceput s─â prezent─âm c─âr┼úi de matematic─â. Nu este vorba despre culegeri de exerci┼úii ┼či probleme, ┼či nici despre manuale de matematic─â, ci despre c─âr┼úi care vorbesc despre matematic─â, despre istoricul acesteia ┼či despre cum ar trebui s─â ne apropiem ├«mpreun─â cu elevii de matematic─â.
Citindu-le, profesorul de matematic─â poate g─âsi inspira┼úie ├«n a-┼či structura lec┼úiile mai atractiv, fie cu mici detalii de o coloratur─â atractiv─â, fie ├«n general, ca atitudine de intrat la clas─â.

Lucrarea lui Simon Singh, Marea Teorem─â a lui Fermat, ajuns─â ├«ntre timp la edi┼úia a 3-a la Editura Humanitas, r─âm├óne ├«n continuare un posibil cap de afi┼č ├«n spectacolul acestor c─âr┼úi minunate (vezi prezentarea din Caietul PENTAGONIA No.7 din martie 2001), reprezent├ónd o lectur─â obligatorie pentru orice profesor de matematic─â ce dore┼čte s─â-┼či extind─â cultura. ├Än Vest aceast─â carte a st├órnit un val ├«ntreg de lucr─âri de popularizare a matematicii. Este extrem de l─âudabil faptul c─â multe din acestea au fost publicate la Humanitas, devenind astfel accesibile cititorului rom├ón, dar despre acestea ├«ntr-o interven┼úie ulterioar─â.

├Än Caietul PENTAGONIA No.8 am prezentat mama ┼či tata tuturor c─âr┼úilor de popularizare a matematicii, cele dou─â lucr─âri ale lui Egmont Colerius, De la tabla ├«nmul┼úirii la integral─â, respectiv De la punct la a patra dimensiune, ap─ârute ├«n perioada interbelic─â ┼či traduse ├«n rom├óne┼čte ├«n 1967. ├Än leg─âtur─â cu aceast─â carte iat─â o istorioar─â interesant─â: profesorul Wolf Klein de la ┼×coala Waldorf din Klagenfurt, Austria, a contactat pe vremuri editura ce a publicat ini┼úial cartea ├«n german─â ┼či a ob┼úinut o reeditare pentru elevii s─âi. Cu acest exemplu ├«n fa┼ú─â, cred c─â merit─â s─â o citim ┼či noi. (De c─âutat prin anticariate sau biblioteci cu carte mai veche).

O lucrare ├«mi este foarte special apropiat─â de suflet: Paul J.Nahin, O poveste imaginar─â. Istoria num─ârului radical din ÔÇô1 a ap─ârut ├«n 2000 la editura Theta, Bucure┼čti (vezi prezentarea din Caietul PENTAGONIA No.9 din sept.2002). Pentru profesorul de liceu aceasta reprezint─â o lectur─â obligatorie, mai ales din prisma cunoa┼čterii apari┼úiei acestor numere ┼či a ├«n┼úelegerii abera┼úiei didactice reprezentat─â de lec┼úiile de introducere a numerelor complexe ├«n forma actual─â, existent─â ├«n manuale de prin 1980. ├Än acest sens v─â recomand ┼či lecturarea articolului metodic Apari┼úia numerelor complexe; predarea no┼úiunii prin ├«ntreb─âri din Caietul PENTAGONIA No.2. ├Än 1998 o elev─â de-a 7-a la citit ┼či ne-a zis c─â a ├«n┼úeles tot. Oare, de ce din forma de predare din manuale nu ├«n┼úelege nimeni nimic?

Alte prezent─âri de carte vor urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.