Teroarea matematicii

De cur├ónd s-a petrecut ├«n SUA o ├«nt├ómplare ciudat─â care spune multe despre cum este perceput─â matematica de c─âtre omul de r├ónd. ├Änt├ómplarea a fost relatat─â de c─âtre “Washington Post“, dar a fost preluat─â ulterior ┼či de alte surse pe net. Prezentarea de fa┼ú─â este dup─â ÔÇťDer SpiegelÔÇŁ.

Guido Menzio este profesor de economie la University of Pennsylvania, unde se ocup─â cu cercetarea fluctua┼úiilor cotelor de ┼čomaj ┼či a echilibrului pre┼úurilor pe pie┼úele de produse. Ecua┼úiile diferen┼úiale complicate fac parte din activitatea sa zilnic─â. Acestea i-au creat ├«ns─â mari probleme atunci c├ónd a vrut s─â zboare ├«ntr-o deplasare.

Scurt ├«nainte de decolare, fiind deja scufundat ├«n calculele sale, a fost rugat de c─âtre un ├«nso┼úitor de bord s─â-l urmeze. De ce? Vecina sa din avion, v─âz├óndu-i semnele ciudate a┼čternute pe h├órtie, le-a considerat ├«nsemn─âri ├«ntr-o limb─â str─âin─â ciudat─â, pe el v─âz├óndu-l drept un terorist.

Ini┼úial a declarat c─â se simte r─âu, dar dup─â ce avionul a fost ├«ntors la poart─â, pasagera respectiv─â a prezentat agen┼úilor de securitate suspiciunile sale fa┼ú─â de comportamentul ciudat al vecinului s─âu. Apoi a fost chemat ┼či Menzio ├«n aeroport ┼či chestionat: ÔÇ×mi-au spus c─â femeia era ├«ngrijorat─â, c─â a┼č putea fi un terorist, pentru c─â scriam semne ciudate ├«n carne┼úelul meu de noti┼úeÔÇŁ.

Dup─â l─âmurirea ne├«n┼úelegerii, avionul a decolat cu o bun─â ├«nt├órziere, Menzio la bord, dar fosta sa vecin─â nu, sus┼úin├ónd c─â totu┼či nu se simte bine ┼či aleg├ónd s─â a┼čtepte zborul urm─âtor.

La noi ├«n ┼čcoala rom├óneasc─â, prin analogie, ne-am putea pune ├«ntrebarea ÔÇ×c├ó┼úi profesori de matematic─â sunt considera┼úi adev─âra┼úi terori┼čti de c─âtre elevii lor?ÔÇŁ. Pentru c─â, din p─âcate, foarte mul┼úi consider─â c─â o doz─â bun─â de fric─â este singura cale spre a-i face pe elevi s─â ├«nve┼úe.

Terorisul Al-Gebra

One thought on “Teroarea matematicii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.