Omagiu lui Grigore Gheba (1)

Operaţii cu fracţii ordinare şi fracţii zecimale finite

Profesorul Grigore Gheba a publicat în România în anii ’60-’70 o culegere reluată în multe ediţii, ce a ajuns la nivel de cult în învăţarea matematicii. Astfel, majoritatea părinţilor elevilor actuali îşi aduc aminte cu veneraţie de culegerile lui Gheba.

Din multele exemplare ce le-am avut în casă (un raft întreg cu toate ediţiile), ne-au mai rămas în principal două exemplare: cel al soţiei (din 1969) pe care lucraseră înaintea ei şi cei doi fraţi mai în vârstă, cât şi exemplarul meu în limba germană (din 1973), din care a lucrat şi fratele meu. Ambele au fost atât de “muncite”, mai ales în partea cu operaţii cu fracţii suprapuse (numere raţionale), încât primele zeci de pagini sunt distruse, detaşate, de-a dreptul rufoase. Se vede de departe cât de mult s-a lucrat din ele!

Pentru cei care doresc să dea elevilor acele exerciţii “de aur” pentru stabilizarea calculului cu fracţii, vă oferim o variantă a acestora, adaptată la programa actuală a clasei a VI-a, adică fără radicali. Eu, de pildă, le dau elevilor ca temă de lucru în vacanţa de vară, câte una pe zi, 20 la începutul vacanţei şi restul la sfârşit, pentru reamintire.

Titus Grigorovici

Omagiu-Gheba-1.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.