De ce Pentagonia?

Pentru c─â Pentagonia este un t─âr├óm de vis ├«n care to┼úi oamenii iubesc matematica, admir├óndu-i zilnic minun─â┼úiile nesf├ór┼čite.

Aici au tr─âit ┼či au g├óndit Pitagora sau Thales, dar ┼či Leonardo da Vinci, Carl Friedrich Gauss sau J├ínos B├│lyai. To┼úi ace┼čtia, dar ┼či mul┼úi al┼úii r─âma┼či anonimi, au cunoscut imensa satisfac┼úie ce te cuprinde atunci c├ónd reu┼če┼čti s─â rezolvi o problem─â considerat─â de nerezolvat, pe care ai ├«nvins-o cu puterea min┼úii tale; sau bucuria ne┼ú─ârmuit─â din momentul ├«n care ai descoperit un col┼úi┼čor de matematic─â nec─âlcat p├ón─â atunci de nimeni.

Cei mai mul┼úi profesori de matematic─â au fost ├«n Pentagonia ┼či povestesc cu drag despre frumuse┼úile ├«nt├ólnite acolo. Chiar ┼či unii elevi au ajuns s─â cunoasc─â aceast─â lume minunat─â.

Revista de fa┼ú─â ├«┼či propune s─â-i ajute pe profesori ├«n predarea matematicii, astfel ├«nc├ót num─ârul elevilor ce ajung s─â iubeasc─â matematica s─â fie c├ót mai mare cu putin┼ú─â. Pot fi tratate subiecte total necunoscute, dar ┼či subiecte demult uitate, pove┼čti matematice, dar ┼či teme de actualitate pentru preg─âtirea examenelor, culegeri de probleme pe o anumit─â tem─â sau probleme izolate cu un farmec deosebit, rezolv─âri seci de calcul, dar ┼či rezolv─âri inedite (de exemplu cu ajutorul foarfecii ┼či al h├órtiei ├«mp─âturite), probleme diferite care se rezolv─â cu aceea┼či metod─â, dar ┼či mai multe metode de rezolvare pentru o aceea┼či problem─â; ├«n fine, c├ót mai multe din minun─â┼úiile ce pot fi ├«nt├ólnite ├«n Pentagonia.

C.Titus Grigorovici

Cluj-Napoca, dec.1997

PS

Caietele Pentagonia ├«┼či propun s─â ofere o matematic─â atractiv─â ┼či accesibil─â c├ót mai multor elevi, s─â prezinte ├«ntr-un mod liber ┼či elemente din matematic─â neincluse ├«n programa ┼čcolar─â, iar pentru preg─âtirea ├«n vederea examenelor ┼čcolare s─â ofere profesorilor ┼či elevilor seturi de probleme pe diferite teme de interes, dar ┼či probleme recapitulative ├«ncep├ónd chiar din clasa a VII-a.

Pentagonia se dore┼čte o publica┼úie despre frumuse┼úea matematicii, despre bucuria ce tr─âie┼čte ├«n matematic─â, ├«n ┼čcoal─â aceste sentimente fiind constant neglijate, alungate uneori de o matematic─â mult prea riguroas─â, alteori de o ordine a lec┼úiilor contrar─â normalului.

Editorialul ┼či coperta IV

Caietul PENTAGONIA No.1, ian.1998

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.