De banda lui Moebius (August Ferdinand Möbius, 1790-1868) şi de sticla lui Klein (Christian Felix Klein, 1849-1925) am cam auzit cu toţii. Aceste curiozităţi inventate de cei doi matematicieni germani reprezintă oarecum exemple ale unuia şi acelaşi fenomen, prima în 2D, iar a doua în 3D. Pe prima o putem confecţiona uşor şi prezenta la clasă ca o curiozitate, ca o născocire specială a minţii omeneşti (să vedeţi ce fericiţi “se joacă’ elevi cu hârtie, lipici şi foarfecă, realizând astfel de benzi şi apoi tăindu-le în jumătate sau pe o treime, sau lipindu-le dublu răsucit!).
Cea de a doua însă nu poate fi atât de uşor confecţionată. Pe internet se găsesc adrese de unde poate fi achiziţionată (preţul este destul de ridicat). O imagine imprimată cu o astfel de “sticlă” poate fi însă la fel de bine folosită în prezentarea la clasă. Interesant este aspectul deosebit de decorativ al sticlei lui Klein, fapt care începe să-i crească în valoare, ridicând-o la nivelul operelor de artă de expus în propria locuinţă, sau în alte locaţii, cum ar fi un cabinet de matematică. Următoarele poze sunt culese la o scurtă căutare pe internet; le puteţi găsi şi dvs., pe acestea şi multe altele.
Un exemplar mai special va fi expus la Bordeaux în Franţa, în cadrul unei expoziţii numită Renversant găzduită în La Cité du Vin între 15 martie – 30 iunie 2019. Dacă sunteţi pasionaţi de arta modernă, aveţi drum pe acolo şi “ştiţi un pic de matematică”, atunci merită să vizitaţi stabilimentul respectiv (în poze arată uluitor) şi expoziţia cu pricina. Următoarele imagini sunt preluate de pe https://www.laciteduvin.com/en/do/temporary-exhibitions/mind-blowing-when-art-and-design-take-glass Titus Micu-Klein