Introducerea numerelor negative

Separarea numerelor în pozitive şi negative reprezintă un pas mare în viaţa unui elev. Într-un manual vechi apărea denumirea de numere relative. De fapt, într-adevăr noi sunt doar numerele negative, cele pozitive sunt cunoscute de către elevi de mult, dar nu sub acest nume. Oricum, denumirea oficială de numere întregi este clar cea mai nepotrivită vârstei când se introduc, pentru că nu surprinde nimic din dualitatea nou apărută: de acum avem două numere de 5, cinci-ul pozitiv şi cinci-ul negativ. Una este să ai cinci lei în buzunar şi alta este să ai cinci lei datorie.

Nu mi-am propus pentru această postare să vin cu o formă inovativă completă de predare a acestui capitol (poate altă dată), ci doar să ofer doritorilor o fişă de lucru interesantă cu “problemuţe” nematematice pentru introducerea acestor numere, din fizică, geografie şi istorie, acolo unde apare dualitatea numerelor pozitive, respectiv negative.

Problemele sunt culese şi adaptate dintr-un manual austriac din 2010 pentru clasa a 7-a, de la începutul capitolului 1. (A. Die ganzen Zahlen, adică numerele întregi): Thorwartl Wolfram, Wagner Günther,Wagner Helga, Mathematik positiv!, 3. Klasse HS und AHS, apărut la editura G&G Verlag, Viena.

În continuare vă prezint problemele respective, sub titlul PROBLEME NEMATEMATICE CU NUMERE POZITIVE ŞI NEGATIVE, iar ataşat coala pdf pentru multiplicat elevilor ca temă.

  1. Câte de mare este diferenţa de temperatură dacă un avion decolează la a) +12oC; b) –8oC, şi urcă la o înălţime de zbor de 9700m, unde temperatura este de –51oC?
  2. Temperatura maximă de zi pe suprafaţa Lunii este de +127o În timpul nopţii, puţin înaintea răsăritului Soarelui, temperatura minimă ajunge la –173oC. Ce diferenţă de temperatură este pe Lună.
  3. Temperatura pe planeta Venus oscilează între maxim 40oC şi minim –170oC (ziua/noaptea). Cât de mare este diferenţa de temperatură pe Venus?
  4. Stabileşte semnul temperaturii de 22oC ştiind că este vorba despre a) un urs polar pe o banchiză; b) un urs brun mâncând miere dintr-un stup de albine.
  5. În atlasul geografic, la Groapa Marianelor este trecut numărul ▼11.038, iar la Muntele Everest ▲8.872. a) Ce înseamnă aceasta? b) Ce reprezintă în acest context punctul de referinţă 0 (zero)? c) Care este diferenţa de nivel dintre cele două puncte?
  6. Trasează o axă a timpului şi înseamnă pe aceasta următoarele evenimente istorice: construcţia piramidei lui Keops: cca 2500 î.Chr; fondarea Romei 753 î.Chr.; naşterea lui Christos; sfârşitul Imperiului Roman de Apus: 476 d.Chr. a) Cât timp a trecut de la întemeierea Romei prin Romulus şi Remus şi până la căderea Imperiului Roman de Apus? b) În ce an va putea Roma să serbeze al 3000-lea jubileu?
  7. Ötzi, omul descoperit într-un gheţar de pe muntele Similaun din Austria, are cca. 5200 de ani vechime. a) Cam în ce perioadă a trăit acesta? b) Care este mai vechi şi cu cât, Ötzi sau piramida lui Keops?
  8. Alexandru cel Mare (Macedon) a murit în 323 î.Chr la vârsta de 33 de ani. a) Când s-a născut? b) Ce vârstă avea când a pornit campania din Asia în anul 334 î.Chr.?
  9. Iulius Cesar s-a născut în anul 100 î.Chr. şi a fost asasinat în 44 î.Chr. Câţi ani a trăit Iulius Cesar?

Probleme Nr Negative Austria.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.