Corpuri geometrice Art-Deco

De c├ó┼úiva ani au ├«nceput s─â apar─â prin revistele str─âine de aranjamente interioare diferite corpuri geometrice cu rol decorativ. Bunica ar fi folosit cuv├óntul bibelouri, dar folosirea acestora trece mult de simplu obiect decorativ, acestea fiind integrate ├«n diferite contexte, al─âturi de plante, lum├ón─âri sau becuri. Curentul a ajuns s─â fie preluat ┼či de marile lan┼úuri de magazine, a┼ča c─â ne este tot mai des dat s─â g─âsim ┼či la noi prin magazine diverse corpuri geometrice decorative. Toate acestea se bazeaz─â de fapt pe frumuse┼úea evident─â a acestor corpuri, frumuse┼úe geometric─â ce este actualmente clar ÔÇťpe valÔÇŁ. Oare ce facem noi la orele de matematic─â, de aceast─â frumuse┼úe nu mai ajunge la sufletul elevilor? Oricum, de obicei sunt folosite corpuri din afara programei de matematic─â, ├«n general corpuri care s─â-┼úi dea de g├óndit. ├Än postarea de fa┼ú─â am selectat doar c├óteva din multitudinea de exemple.

Vara aceasta, pe c├ónd ne preg─âteam s─â ├«ncheiem ┼čcoala, mai exact chiar ├«n ziua c├ónd elevii de clasa a VIII-a se str├ónseser─â diminea┼úa la ┼čcoal─â pentru proba EN la matematic─â, un elev drag din clasa a V-a a venit la mine cu un corp. Am izbucnit entuziasmat ┼či m-am adresat cu acest corp direct grupului de elevi de a VIII-a ├«ntr-o ultim─â ├«ncercare de a le mai picura ceva matematic─â ├«n min┼úile stresate (faptul c─â acest corp seam─ân─â foarte mult cu cel din problema de la sub. III, 2 am constatat cu uimire pe la pr├ónz). Apoi am ├«n┼úeles c─â acest corp era de fapt cadou pentru mine. A┼ča c─â i-am mul┼úumit cu drag elevului respectiv ┼či mai t├órziu printr-un SMS mamei elevului: V─â mul┼úumesc f. mult pt. tetraedrul regulat cu liniile mijlocii ale fe┼úelor form├ónd un octaedru regulat J. Titus┬á Spre sear─â a venit ┼či r─âspunsul: IoiiÔÇŽmi s-au blocat neuronii. J Cu mare drag. CopiluÔÇÖ a ales cadoul. ÔÇťWowÔÇŽ ce i-ar pl─âcea lui Titus piramida asta. I-o cump─âr din banii meiÔÇŁ. A┼ča cevaaa ÔÇŽ O sear─â frumoas─â. (Cump─ârat─â din JYSK)

Ulterior (era deja vacanţă) am găsit pe coridoarele din Iulius Mall (Cluj) un stand de prezentare ornat cu ghivece multicolore în formă de dodecaedru regulat.

Tot ├«n Iulius Mall, la flor─âria Magnolia am fotografiat o plant─â care cre┼čte ├«n aer ├«ncadrat─â ├«ntr-un octaedru regulat. Undeva ├«n vara lui 2017 am fotografiat pe mesele unei terase din centrul Clujului urm─âtoarea decora┼úiune, o gr─âdinu┼ú─â micro-ser─â ├«n form─â de dodecaedru regulat. Ultima dat─â acest corp ap─ârea ├«n Rom├ónia ├«n anii ÔÇÖ60-ÔÇÖ70 (doar) pe coperta unui manual de clasa a VIII-a av├óndu-l ca autor pe profesorul A. Hollinger.

Revenind ├«n prezent, vara aceasta am achizi┼úionat dintr-un magazin Leroy Merlin o lamp─â suspendat─â ├«n form─â de icosaedru regulat. Nu ┼čtiu unde o voi ag─â┼úa, dar, de cump─ârat am cump─ârat-o. Acesta este corpul dual, corpul pereche, al dodecaedrului regulat ┼či da, ┼či acest corp era reprezentat al─âturi de cel─âlalt pe manualele profesorului Hollinger. Aceast─â lamp─â exist─â actualmente ├«n oferta magazinului, desigur al─âturi de o lamp─â similar─â dodecaedric─â (cea icosaedric─â este alb─â ┼či cu un bec, cea dodecaedric─â este neagr─â ┼či cu trei becuri). Acestea sunt dou─â din cele cinci corpuri perfecte, a┼ča numitele corpuri platonice. Un dodecaedru similar negru era folosit prin toamn─â ca decora┼úiune pentru vitrin─â de c─âtre magazinele de ├«nc─âl┼ú─âminte ecco.

├Än urm─â cu c├ó┼úiva ani am achizi┼úionat din magazinul JYSK un l─âmpa┼č pentru lum├ónare ├«n forma unui corp arhimedic pe care v─â las bucuria a-i g─âsi singuri denumirea (├«n poz─â ├«n st├ónga, al─âturi de altul achizi┼úionat dintr-un magazin second-hand). Corpurile arhimedice sunt trunchieri ale corpurilor platonice, av├ónd diferite fe┼úe poligoane regulate, dar p─âstr├ónd constant unghiul diedru dintre dou─â fe┼úe al─âturate (c─âuta┼úi pe net platonic/ arhimedic solids)

├Änapoi ├«n 2017 am achizi┼úionat din Kaufland un suport de lum├ónare de mas─â ├«n forma unui corp cu fe┼úe p─âtrate ┼či triunghiuri echilaterale. Acesta nu mai este corp arhimedic, dar este foarte decorativ.

├Änchei cu o selec┼úie de trei poze din revistele fran┼úuze┼čti CAMPAGNE DECORATION (numere din 2017 sau 2018, achizi┼úionate dintr-un magazin inmedio), ce prezint─â interioare din diferite case. Primele dou─â prezint─â etalarea banalului cub (ce frumos poate s─â arate un cub!), pe c├ónd ultima poz─â ofer─â o adev─ârat─â provocare: este vorba de un obiect vechi (vintage, cum spun ace┼čtia, f─âcut cine ┼čtie c├ónd) ├«n forma unui dodecaedru regulat cu anumite diagonale ale fe┼úelor sale pentagonale, diagonale astfel alese ├«nc├ót s─â formeze un cub, totul amplasat pe un suport, pentru ÔÇťa plutiÔÇŁ misterios ├«n aer. ├Änchei cu certitudinea c─â ┼či onora┼úii cititori vor g─âsi alte exemple ├«n acest sens. CTG (cu scuzele de rigoare pentru calitatea slab─â a ultimelor trei poze)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.